Gitaar stemmen

Om alvast in een goede stemming te komen

Elke snaar van ons gitaar maakt een andere klank. De klank krijgen we door de snaren op te spannen. Als we aan het stemmechaniek gaan draaien krijgen we een andere klank. Spijtig genoeg blijft deze stemming niet steeds hetzelfde. Door vochtigheid en temperatuur gaan onze snaren onstemd geraken. Daarom dat we steeds voor het spelen even moeten stemmen.

Een Aap Die Geen Bananen Eet

Dit is een handig geheugensteuntje om de verschillende snaren te onthouden. Je kan in de winkel een stemapparaat aanschaffen maar tegenwoordig vind je talloze app’s voor je gsm die gratis zijn. De app vertelt je na het aanslaan van een snaar of deze te hoog of te laag staat. Het is nog enkel aan ons om aan de juiste knop te draaien EN in de juiste richting.

 

Toch is het belangrijk om een beetje inzicht te verkrijgen in de notencirkel. De opeenvolging van noten hebben we hiernaast in een cirkel geplaatst. Als we de cirkel klokwijzerszin volgen dan gaan we hoger in klank. Als we de cirkel tegen klokwijzerszin volgen dan gaan we lager in klank.

Praktijkvoorbeeld:

We gaan onze derde snaar stemmen. We weten ondertussen dat deze een gestemd moet worden in een D klank. Ons stemkastje zgt echter dat onze derde snaar momenteel in een E klank staat. We moeten dus onze derde snaar tegenklokwijzerszin draaien tot ons stemkastje een D aangeeft.

Stel je voor dat je in de andere richting gaat draaien dan zal je snaar waarschijnlijk breken omdat er teveel spanning opstaat.

Meer info over de verschillende noten en opbouw van onze gitaar vind je hier.