ELEKTRISCHE OF AKOESTISCHE GITAAR?

Eerst en vooral kan je best uitmaken of je graag elektrische of akoestische gitaar speelt. Ik raad steeds akoestische gitaar aan om te starten. Met een beperkt budget kan je reeds een goed klinkende akoestische gitaar aankopen. Indien je een elektrische gitaar wil, houd dan rekening met de nodige aankoop van een versterker en effecten. Hierdoor zit je al snel aan een budget van 1000 euro voor een beginnende ‘gitaarklinkende’ set.

Indien je eerst akoestische gitaar leert spelen, is de overgang naar electrisch een makkie. Andersom is het een stuk moeilijker. Mijn advies is dus: Een akoestische gitaar.

WELKE BEGINNERS AKOESTISCHE GITAAR KAN IK HET BEST KOPEN?
In de gitaarwinkel vind je gitaren van reeds 50 euro. Blijf hiervan af. Het plezier en de klank die je eruit krijgt zal ver te zoeken zijn. Vanaf 200 euro heb je een prima klinkende beginnergitaar. Veel gitaristen kunnen deze dagen een koopje slagen uit de tweedehands websites zoals Kapaza, 2dehands of Ebay. Voor 200 euro kan je via deze sites heel wat gitaar kopen. Neem steeds iemand mee die iets van gitaren afweet alvorens je iets koopt buiten de winkel. Met een gitaar kan er echter heel wat schelen dat je met een beginnersoog niet ziet.
WAAR MOET IK OP LETTEN BIJ EEN TWEEDEHANDSAANKOOP?
Hout leeft. Ook al is het van de boom. Een gitaar die heeft afgezien (Te dicht bij de verwarming, in een vochtige kelder,…) is vervormt. Een gezonde gitaar heeft een lichte bolle vorm langs de achterkant zonder enige afwijkingen. Vochtigheid zorgt ervoor dat de fretten (ijzeren plaatjes) naar boven komen. Een oude gitaar krijgt door de spanning van de snaren een scheve nek. Hierdoor verandert de actie van de gitaar. Een hoge actie (snaren liggen ver van de nek) zorgt ervoor dat je de snaren heel hard moet indrukken. Dit is maar een kleine selectie van mogelijke gebreken. Neem dus steeds een kenner mee bij een mogelijke aankoop. Indien de verkoper zich in Antwerpen bevind ga ik graag met je mee.
NA HOEVEEL WEKEN KAN IK GITAAR SPELEN?
Dit is een vraag die niet te beantwoorden valt. Hoe meer je iets beheerst, hoe meer je beseft wat je nog tekort komt. Een gitaarlied spelen rond het kampvuur of een liedje brengen voor de kleuters in je klas kan al na enkele maanden. Als je graag jezelf verdiept in Jazz zal je merken dat je jouw hele leven zoet kan zijn. En dit is wat muziek spelen zo bijzonder en uitdagend maakt.
HOEVEEL MOET IK OEFENEN?
We worden niet allemaal geboren met het talent van een Clapton, Hendrix of BB King. Hoe frequenter je oefent, hoe beter je wordt. De nadruk ligt op frequentie. Het is beter om elke dag een kwartier te tokkelen dan elke zondag 4 uur lang je vingers te pijnigen.
IS DE PIJN IN MIJN VINGERS NORMAAL?
Ja. De eerste weken/maanden zijn je vingers het niet gewoon om tegen het harde metaal te worden gedrukt. Na enige tijd ontwikkelen je vingers een harde laag waarmee de pijn verdwijnt. Ook hier is de frequentie weer belangrijk. Als je elke dag enkele minuten oefent zal je vlugger eelt ontwikkelen dan op zondag een 5-uren marathon te houden.